Wetenswaardigheden
Waarom toch die rozenstruiken?

Vaak zien we aan het einde van een rij wijnranken rozenstruiken staan. Een schitterend gezicht. Maar waartoe dienen ze?
Er zijn verschillende verklaringen voor:
1. wanneer er ziektes of schimmels voorkomen is de rozenstuik vaak de plant die deze het eerst oppikt: hij vormt daardoor een `early warning signal´ voor de wijnbouwer, een alarmbel waarop de wijnboer actie kan ondernemen.
2. de rozenstruiken geven een verzorgd en mooi plaatje, en daarmee de indruk dat er goed voor de wijnstokken gezorgd wordt.
3. de leukste: vroeger werd er onderhoud tussen de rijen gepleegd met paard en ploeg. Om te voorkomen dat het paard de bocht aan het einde van de rij te kort nam werd de roos geplant: au!


Alcoholvrije wijn

Is alcoholvrije wijn lekker is of veeleer een afrader of is het misschien een goed alternatief voor mensen die niet drinken."
Als we eerlijk zijn: ondanks de aanzienlijke verbeteringen op technisch vlak en het toenemende aanbod (uit Frankrijk, de VS, Duitsland,..) blijven we het toch knap lastig hebben met het smaakreliëf van de meeste gedealcoholiseerde wijnen. Zelden konden ze ons 100 % overtuigen. Want alcohol vormt één van de essentiële steunvariabelen in een wijn, omdat het onder meer mondvolume en body brengt. Zonder alcoholrug verliest een wijn vooral veel van zijn complexiteit.
Er zijn verschillende manieren om de alcohol uit wijn te halen. Meestal gebeurt het via distillatie, het filteren van de alcohol via koolzuur of via de vacuümtechniek, waarbij de dealcoholisering gebeurt in volledig uit glas gemaakte buizen die besmettingen van micro-organismen voorkomen.
Wettelijk moet in Europa wijn zonder alcohol trouwens alcoholvrije wijn worden genoemd, waarbij de grens tussen een alcoholisch en niet-alcoholisch product ligt bij 0,5 vol %.
Twee opmerkingen nog. Dealcoholisering is geen tovermiddel. Het startmateriaal voor een alcoholarme product moet natuurlijk van uitstekende kwaliteit zijn. Met andere woorden, je kan géén lekkere alcoholvrije wijn maken als je vertrekt van een zure, fruitarme, slecht gevinifieerde wijn.
Twee: sommige consumenten gaan er blijkbaar vanuit dat alcoholvrije wijn meteen ook goedkoper moet zijn dan een regulier product, maar het tegendeel is vaak waar. Het extra procédé om de alcohol te laten verdampen nadat je eerst een basiswijn hebt gevinifieerd, kost natuurlijk tijd en mankracht.

Bewerkt :Peter Habraken

Bron: Knack Weekend

Waarom wil je sulfietvrije wijn drinken?

1 op de 4 wijndrinkers is gevoelig voor wijn.
Het gaat dan niet om te hoge consumptie, maar om klachten bij 1 of 2 glazen wijn. Hoofdpijn is daarbij de meest gehoorde gezondheidsklacht. En vaak is sulfiet de oorzaak.
 
Waarom wist ik dit nog niet?
Wijnhandelaren hebben vaak zelf geen sulfiet gevoeligheid en zullen dit effect van wijn & sulfiet liever niet van de daken schreeuwen. Sommigen ontkennen het ook liever, ondanks de status van sulfiet als allergeen en de voedingskundige kennis over sulfiet bij diëtisten.
Maar als je lichaam gevoelig is voor sulfiet, kan je lichaam de vrije sulfiet uit de wijn niet goed omzetten in sulfaten. Hierdoor remt de sulfiet in de wijn ín je lever de werking van het aanwezige glutathione enzym. Dit belemmert een soepele afbraak van de alcohol door dit enzym en krijg je meer acetaldehyde in je bloedstroom (wat giftiger is dan alcohol). En dit veroorzaakt dan die hoofdpijn bij 1 of 2 glazen wijn.
 
Ben ik gevoelig voor sulfiet?
Als je gevoelig bent voor sulfiet, kan zich dat op verschillende manieren uiten. Heb je na 1 of 2 glazen wijn bijvoorbeeld last van..?
Niezen
Verstopte neusholtes – verkoudheidssymptomen
Slijm in voorhoofdholte en luchtwegen
Kortademigheid/ademhalingsproblemen
Astma aanval

Puglia, Italië

Hier komen de witte en blauwe druiven vandaan, waarvan wij jaarlijks onze druivenwijnen maken